maanantai 9. heinäkuuta 2018

Tomaattien melassitestin loppu

Tomaattien luomulannoittaja lue tämä! Ja kuten arvatakin saattoi, ei sieltä tullut puhtaita papereita. Melassi tuotti jälleen vioittuneita taimia, joista latvat olivat rullanneet.


Ja niinhän siinä kävi, että latvat rullaantuivat taas


Kuten moni on varmasti nähnyt, kamppailin koko kasvihuonekauden aloituksen ajan kituvien tomaattien kanssa. Tuon ajan ongelmat ovat osittain selätetty, mutta ei täysin.

Koska tomaattien kituminen osoitti osaltaan kohti melassia, päätin tehdä sillä erillisen testin. Testissä yritettiin poissulkea lannoitusta ja melassin vaikutusta. Testi tehtiin yhdellä pöydällä, jonka johdosta kaikki taimet saivat yhtä paljon kylmää tai kuumaa, koska myös olosuhteiden heittelyä on pidetty myös mahdollisena osasyylisenä.

Testi tehtiin kolmannelta osapuolelta hankituilta tomaatin varkailla, jotka juurrutettiin ennen testiä uuteen turpeeseen. Näin järjestäen niillä ei ollut mitään yhteyttä aiempiin taimiin, eikä melassiin. Tomaatit olivat 12cm ruukussa alusta loppuun, jolla oli tarkoitus myös pois karsia pienen ruukun vaikutusta.


Testitaimet testin alkutaipaleella

Testitaimet jaoin viiteen ryhmään, jossa kussakin 3 tainta.
1. Kauden aloituslannoitus kasvihuoneessa, mutta ilman melassiboostia
2. 100% sama seos jolla aloitin kasvihuoneessa melassiboostilla (Melassi 4ml/l)
3. Ei melassia, mutta mineraalilannoitteilla tähdätty testisarjan 2. arvoihin
4. Lannos melassilla, mutta arvoilla tähdätty testisarjan 1. arvoihin (Melassi 3ml/l)
5. Pelkkä melassivesi kauden aloituksen tasolla (Melassi 4ml/l)


Testilannoitteiden mg/l arvot. Melassia sisältävät keltaisella

Testi alkoi 10.6 ja päättyi 6.7. Testi kesti 26 päivää.
Lannoiteseoksiin käytin seuraavia raaka-aineita: Yara Ferticare Hydro, Yara Krista MgS, Yara Krista K plus, Yara Yaraliva Calcinit, Nutriforte Starttilannoite, Suomen rehu Farmarien seosmelassi.

Havainnot:
Ensimmäiset latvan rullauksen havaitsin 27.6, eli 17 päivää testin aloittamisesta.
Tämä tapahtui testisarjan 2. taimessa.
Testisarjan 5. taimet kärsivät koko testin ajan ravinnepuutteesta, joka ilmeni vaaleina ja laikukkaina alalehtinä.
Testisarja 1. kasvoi parhaiten, mutta testisarja 3. ei jäänyt paljoa jälkeen.
Melassia saaneet taimet olivat kauttaaltaan kalpeita ja niiden veden otto oli heikompaa.

Lopulta kaikki melassia saaneet rullasivat latvalehtiä rullalle. Sarjojen 1. ja 3. olivat koko testin ajan terveen vihreitä, eikä niissä esiintynyt latvalehtien rullaantumista. Myös näiden sarjojen taimien kasvu oli parasta.


IMG_20180706_163935
Pelkää mineraalilannosta saaneet olivat terveitä ja hyvin voivia


IMG_20180706_163942
Melassia saaneet rullailivat eritasoisesti latvojaanIMG_20180706_164005
Testisarjan 1. ja 3. välillä ei ollut suurta eroaIMG_20180706_163954
Kaikki melassitaimet rullasivat lopulta latvojaan. Rullaus oli voimakkainta sarjassa 2.


IMG_20180706_164114
Vain mineraalilannoitetut kukkivat runsaasti


IMG_20180706_164236
Melassia saaneissa kukinta oli vähäistä ja kukat huonoja


IMG_20180706_164158
Melassilla (oik.) lannoitetut olivat kalpeita. Näiden taimien erona vain melassi (srj. 1. vs. 2.)


IMG_20180706_163908
Sarjassa 5. rullaus oli vähäisintä, mutta kasvu oli myös vähäisintä


IMG_20180706_163916
Matalammalla melassitasolla (sarja 4.) rullaus oli hivenen maltillisempaa

Loppupäätelmiä:
Melassi rullaa, tätä ei käy kiistäminen. Testillä saatiin poissuljettua monia esillä olleita asioita, joissa rullaukseen syyksi on on esitetty, kylmää, kuumaa, kuivuutta, liikakastelua, ylilannoitusta ja liian pientä purkkia. Pelkällä mineraalilannoituksella olleet eivät rullanneet, mutta melassia saaneet rullasivat. Jokaista testitaimea kasteltiin vain lannoitevedellä ja aina tarpeen ilmettyä. Melassitaimissa veden kulutus oli huomattavasti vähäisempää.

Vaikka melassin vaikutus on ilmeinen, en vieläkään halua sanoa olevani varma melassin sisältävän amino- tai klopyralidimyrkkyä. Toisin sanoen haluan katsoa vielä natriumin ja kloorin vaikutusta taimiin. Myös melassin vaikutus maan pH:seen olisi hyvä testata. Vasta näiden asioiden jälkeen voidaan kiteyttää suurella varmuudella melassin haitallisuus tai haitallisuuden mahdollisuus.

Olipa asia miten päin vain, melassi ja siitä johdettu vinassi ovat aiheuttaneet todella paljon ongelmia tomaattien kasvattajille. Tomaattien latvarullausta on tullut esiin monissa puutarharyhmissä ja lopulta ainoa järkevä yhdistävä tekijä tapauksissa on ollut luomulannoite jossa yhtenä ainesosana on melassi tai vinassi. Kuten aikaisemmassa artikkelissa toin esille, edes luomulannoitteista ei tutkita rikkakasvientorjunta-ainejäämiä. Joidenkin lähteiden mukaan 1 ppb (miljardisosa) arvo riittää tuottamaan muutoksia tomaatissa. Näin pienten arvojen mittauskin on vaikeaa ja saattaa antaa laboratoriosta puhtaat paperit, jos kyseisiä aineita edes etsitään.

Yhdessä puutarharyhmässä on näkynyt myös vastaus alan toimijalta, jonka lannoitteen myrkyttömyydestä ei mennä takuuseen, vaikka tuote onkin luomua. Takuuseen mennään ainoastaan eurooppalaisesta raaka-aineesta. Se ei vain lopulta takaa mitään, koska  amino- ja klopyralidi ovat laajasti Euroopan ja myös Suomessa käytettyjä torjunta-aineita leveälehtisten rikkakasvien torjunnassa. Vaikka kyseisen tuotantoerän kasvatuksessa ei olisikaan käytetty ko. kasvinsuojeluaineita, maakertymien liukeneminen on todennäköistä aikaisemmilta vuosilta.

vastaus


Koska mahdolliset torjunta-ainejäämät ovat todennäköisesti häviävän pieniä, en usko niistä olevan haittaa syötynä. Matkaavathan ne myös lehmänkin läpi ongelmitta. Enemmän niistä tuntuu olevan haittaa kasveille ja sadon muodostukselle. Yllättäen mineraalilannoitus alkaakin kuulostaa turvalliselta vaihtoehdolta luomun rinnalle. Siis luomulle, joka voi sisältää melassia tai vinassia. Itse en aio ottaa tätä riskiä enää.

Katso myös:
Jälleen yksi tunaroitu kausi
Melassi myrkyllistä?
Luomussakin voi olla myrkkyjäämiä!
Mitä kuuluu tomaateille?

3 kommenttia:

 1. Niin olipa tuossa melassissa tai vinassia myrkkyä tai ei, on se osoittautunut ongelmalliseksi juuri tomaattien kanssa. Jos kyseessä ei ole myrkky, niin jokin muu aine tai johdannainen juttu aiheuttaa ongelmaa. Se, että oma rehumelassini on tuottanut ongelmaa omilla annostuksillani, mutta kun monelle on tullut samoja ongelmia brändituotteiden kanssa, on todella huolestuttavaa. :/

  VastaaPoista
 2. Selkeä testi ja selkeä tulos. Kenellekään ei pitäisi olla epäselvää, mikä lehtien käpristymisen aiheuttaa.
  Lisäepäily: Entäpä jos kanakakkarakeissakin on melassia? Yksi ulkotomaatti kouristelee tuolla sarja 4:n tavalla ja se on saanut Biolanin luonnonlantaa, jossa ainesosissa mainitaan jotakin kasvisperäisestä kananlannan lisäksi. Kukissa on myös kuviesi tapaista häiriötä ja se on alkanut tuottaa raakileita vasta viime päivinä, kun annoin pelkkää kivennäislannoitetta.
  Tämä on siis vain hämärä epäilys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupsista! Oli jäänyt tämä viesti tuonne valvottavien looraan. Ei ollut tullut viestiä sähköpostiin, josta klikkaan normaalisti viestit julkaistuksi. Pahoitteluni.

   Biolanin kanankakassa ei pitäisi olla mitään muuta kuin kanankakkaa ja merilevää. Merilevä tulee jostain Chilestä tms. vastaavasta maasta. Hevonkakka voisi olla todennäköisempi lähde, mutta sitä ei tässä ollut edes käytetty. Hevosille kun usein annetaan melassia lisäämään ruokahalua ja muistaakseni myös ihan kivennäislisänä. Pyralidimyrkyt kulkeutuvat sitten muuttumattomina ruuansulatuselimistön läpi ja päätyvät näin lantaan. Kanankakka-hevonkakka, mikään ei estä pieniä jäämiä, koska käsitykseni mukaan molemmat rakeet tupaataan läpi samasta pelletöintilaitteesta. Toki jäämät voisivat olla mahdollisia muualtakin.

   Tein kauden lopussa testiä myös Masajon aidolla Intiaanisokerilla ja jopa lannoitin osaa taimia 100% pelkällä Intiaanisokerilla. Intiaanisokerilla ei esiintynyt vastaavia ongelmia, vaikka annostukset olivat korkeita.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...