Blogiyhteistyössä: Viidakkotohtori |
Ensimmäinen multatehdas ei onnistunutkaan odotusten mukaisesti ja 20 päivän päästä biojätteet olivat lähes samassa tilassa kuin ne oli multatehtaaseen laitettaessa.
Mikä siis meni pieleen?
Moni asia voi mennä pieleen tässäkin. Syitä voi vain arvuutella. Multaukseen käytetty multa ei ollut laadultaan sopivaa, multatehdas oli liian kuumassa paikassa. Bokashiämpäriin silputtu tavara oli jäänyt liian suureksi kooltaan. Multatehdas oli liian hapeton.
Toisella yrittämällä siis onnistuin.
Tässä siis tarinaa siitä miten onnistuin toisella yrityksellä.
Jälkikypsytyksen suhteen en kiirehtinyt. Bokashi sai kypsyä hieman yli 3 viikkoa. Biojätteen kertymistahti mahdollisti tämän ilman kolmatta bokashiämpäriä. Fermentoituneen bokashin sekoitin multaan reilunkokoisessa astiassa. Sekaan laitoin vielä hieman vanhaa multatehtaan multaa “juureksi”.
Multaukseen käytettävä multa on oltava laadultaan hyvää. Liian hiekkainen, savinen tai voimakkaasti lannoitettu multa ei käy. Multatehdas ei myöskään toimi esim. turpeella.
Koska kasvihuoneessa on käytössä turvetta, en omistanut kunnollista multaa. Peltomulta osoittautui rakenteeltaan sopimattomaksi ensimmäisellä yrityksellä, eikä se käynnistänyt multatehdasta käyntiin. Toiseen yritykseen sain hankittua maatunutta metsämaata, johon hieman lisättiin hiekkaa. Multa sisältää jonkin verran savikokkareita, pieniä kiviä ja juuria, mutta nämä sihdataan siitä pois myöhemmin. Multaukseen käytetyn mullan laatu korreloi suoraan myös bokashimultaa. Näin ollen kasvituholaisia tai kasvitauteja sisältävää multaa ei kannata käyttää bokashin multaukseen.
Riittävästi multaa. Sekoitussuhde on vähintään 50/50. Mittana käytin bokashiämpäriä. Ilman välipohjaa mullan tilavuudeksi tulee suurempi kuin bokashin. Tällöin mullan määrä ei ainakaan jää pienemmäksi kuin itse bokashin.
Sekoita bokashi ja multa kunnolla. Käsin sekoituksen lisäksi käytin apuna porakonetta ja laastivispilää. Multaukseen käytin nyt enemmän energiaa ja huomiota, enkä ainoastaan tyytynyt sekoittaan karkeasti lapiolla.
Multauksen jäljiltä bokashi pitäisi olla mahdollisimman sekaisin multaan. Mitä pienemmäksi biojätteet on jaksanut paloitella, sen helpompaa multaus on. Pienempi silppu myös nopeuttaa itse maatumisprosessia.
Ensimmäisellä kerralla käytin multatehtaana yhtä isoa saavia. Multatehtaassa kannattaa kuitenkin suosia laakeita ja matalia astioita. Näin happi kulkee paremmin maatuvaan bokashiin. Verrattuna ensimmäiseen multatehtaaseen, jaoin mullatun bokashin kahteen saaviin. Saavien pohjat oli myös rei’itetty paremman hapettumisen edistämiseksi. Myös liiallinen kosteus pääsee valumaan rei’istä pois jos sitä on liikaa.
Pohjalle laitettu mullan määrä oli vähäinen, koska sen ei pohjareikien takia tarvitse toimia nesteenkerääjänä. Näin hapella on lyhyt matka maatuvaan ainekseen.
Mullattua bokashia ei kannata yrittää mahduttaa yhteen isoon multatehtaaseen, vaan se kannattaa jakaa useampaan astiaan. Mullatun bokashin jakaminen kahteen on jo hyvä lähtökohta.
Siirsin mullatun bokashin multatehtaaseen ja pyrin jättämään sen mahdollisimman ilmavasti saaviin. Jätin saavin myös ylös maasta, jotta pohjareiät pääsevät hengittämään paremmin. Samalla maasta ei pääse luikertelemaan multaan mitään ei toivottuja eliöitä.
Hajulukoksi käytin myös hyvin vähäistä multamäärää, 2-3cm. Koska multatehdas oli ulkona, ei hajuhaittojakaan pääse syntymään vähäisen multamäärän takia. Sisällä tilanne voi olla eri.
Multatehtaat ovat viileässä ja varjoisassa paikassa. Nyt ei toisin ole enää +33 helteitä, jotka todennäköisesti pilasivat pääosin ensimmäisen multatehtaani. Laitoin multatehtaiden päälle verkon, joka estää tuhoeläinten pääsyn saaveihin. Tämän päälle pitää laittaa vielä sadesuoja. Sadesuoja ei saa estää hapenkulkua saaveihin, joten ilmarakoa pitää jättää. Sadesuojaksi käytin levyä jonka alle jäi ilmatilaa 2-3cm.
Reilu ilmarako kuivattaa multaa tehokkaasti, mutta itse maatuva osa pysyy hyvin sopivan kosteana, kuten artikkelin kahdesta ensimmäisestä kuvasta näkyy. Käyttämäni metsämaan multa sisältää jonkin verran kokkareita ja juuria, mutta sihtaan tuotoksen myöhemmin. Nyt multatehtaasta tyhjennetty multa saa seisoa pari viikkoa, jolloin sen pH tasaantuu. Oma bokashimultani tulee käyttöön todennäköisesti ensi keväänä, joten se saa tekeytyä varastossa vielä hyvän tovin.
Bokashi – nopeasti supermultaa biojätteistä
Bokashi – matkalla supermultaan, eka täynnä
Bokashi – multatehdas
Bokashi – valmista multaa
Mitä sie teit sille ekalle satsille, joka ei multaantunut? Mihin se meni?
VastaaPoistaItsellä vasta eilen saapui eka bokashirouhe postissa, että kokemusta ei ole vielä, mutta kiinnostusta senkin edestä. :)
Ensimmäinen satsi meni takaisin peltoon. Se makasi kesän tuossa saavissa ja kyllä maatui siinä kesän mittaa. Lopputulos ei vaan ollut sellaista kuohkeaa multaa mitä odotin. No eipä tuosta bokashista näytä heti tulekkaan sellaista kuohkeaa Biolanin Mustaa multaa jota saa ostaa säkkitavarana. Toistaiseksi en ole tarvinnut bokashimultaa, joten olen kipannut ne erikoisvalmisteiseen tynnyriin, jossa mullat saavat jatkaa maatusmisprosessiaan.
Poistahttps://www.facebook.com/Chilitunari/posts/1887936438182906?__xts__[0]=68.ARCK94blk6gZ8ts7lwWlSzZxhMP_dBgdXgIELyEUNh5dzRGilPBnRDK7BkZKoezgan7fgrpNBZCimQlB0bQq-cgCkgBJ4QrI0eG_30y8mpYuO4Z4ID6b_USxhENprSy1TiKvWgePlxXRTyMdi1TzF_Ju-Qo3jpuZ7VeTwRdJMdfE6Qnyd3oVyQ&__tn__=-R