sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Biohiili on ihmeaine

Yksi aine, monta ominaisuutta
Biohiili alkaa yleistymään kovaa vauhtia, kun tietoisuus sen hyödyistä leviää. Biohiili ei ole pelkkää hiiltä, vaan sillä on moninaisia vaikutuksia ja merkityksiä. Biohiili on varsinainen sveitsiläinen linkkuveitsi, ominaisuuksia riittää. Ominaisuuksina biohiilelle voidaan luetella lukuisia, maan kuohkeutuksesta pH:n nostoon. Se varastoi ja puskuroi ravinteita sekä kosteutta ja toimii kasvualustana mikrobeille sekä sienijuurille. Kaiken lisäksi biohiili on ekoteko, koska jokainen tuotettu kilogramma hiiltä sitoo 3,5kg hiilidioksidia ilmakehästä.

Markkinoilla olevia suomalaisia suomaisesta puusta vastuullisesti tuotettuja biohiilituotteita.


Ei uusi keksintö
Biohiili ei ole keksintönä uusi. Sitä on käytetty jo muinaisina aikoina Amazonin alueella, jossa alkuperäiskansat paransivat maan hedelmällisyyttä hiilellä. Terra preta tarkoittaa aluetta ja maata Amazonilla, jossa ensimmäiset hiilimuodostumat ovat syntyneet luonnollisesti jo 4000-5000 vuotta sitten. Tätä jopa vuosituhansia vanhaa hiiltä on edelleenkin löydettävissä maasta.


Hienojakeinen 0-4mm biohiili käy mm. ruukutusseoksiin. (tilaustuote, Carbons Oy)


Hiilissä on eroja
Vaikka hiiltä syntyy jokaisessa palamistapahtumassa, on biohiilen tuotanto kuitenkin hyvin tarkka prosessi. Siinä orgaaninenmassa hiilletään tarkassa lämpötilassa, suljetussa tilassa. Tällöin happi ei pääse vaikuttamaan itse muodostuvaan hiileen, eikä sivutuotteena synny eitoivottuja yhdisteitä. Näin  hiilen valmistus on tehokasta ja lopputuloksena tästä kuivatislauksesta on korkealuokkaista ja huokoista hiiltä. Koska valmistunut biohiili on kennomaista, grammassa biohiiltä on 200-500m2 pinta-alaa. Laadukkaassa biohiilessä pinta-alaa on jopa yli 500m2/g. Pienessä pussissa voi siis olla useita kymmeniä hehtaareja kasvupinta-alaa mikrobeille ja sienijuurille! Rakenteen suuri pinta-ala, avoimet huokoset ja puhtaus haitallisista yhdisteistä mm. erottavat biohiilen tutusta grillihiilestä. Vertailun vuoksi grillihiilessä on huokoista pinta-alaa vain n. 20-40m2/g.


Kennomainen rakenne luo suuren pinta-alan pienen tilaan. (Kuva: Carbofex Oy)


Aktivoi ennen käyttöä
Vaikka biohiilestä on siis moneksi, tarvitsee biohiili kuitenkin aktivointia ennen käyttöä. Biohiili imee itseensä ravinteita ja kosteutta. Jos tämä tapahtuu kasvin juuristossa, heikentää se kasvua. Tästä syystä biohiili pitääkin aktivoida-ladata ennen käyttöä. Jos biohiili on tarkoitus lisätä kasvimaalle, on helpoin tapa aktivoida se kompostissa tai kompostilla. Kompostissa biohiili aktivoituu, mutta sillä on myös monia kompostiprosessia parantavia ominaisuuksia. Kun komposti lopulta tyhjennetään kasvimaalle, leviää kompostissa aktivoitunut biohiili mullan mukana. Biohiili ei häviä kompostoinnissa, koska hiili ei lahoa tai maadu. Biohiili voidaan aktivoida myös valmiilla kompostilla, jossa hiiltä ja kompostia sekoitetaan 1:1. Seos  annetaan seistä vähintään viikon.

Yksi tuote, lukemattomia käyttökohteita. 


Kasvualustaan
Biohiiltä voidaan käyttää myös rajatuntilan kasvualustoissa, kuten ruukuissa ja lavoissa.
Biohiiltä suositellaan lisättäväksi 5-30% kasvualustaan. Ruukutusseoksissa hyvä määrä on 10% tilavuudesta ja pienemmissä ruukuissa 15%, jolloin se hidastaa muutoin nopeaa kuivumista. Kasvualustaan tulevan biohiilen voi parhaiten aktivoida kastelemalla sen lannoitevedellä. Imeytyvä veden määrä liikkuu n. 60-85% luokassa. Lannoitteena voit käyttää mitä tahansa lannoitetta, joka liukenee veteen. Lannoitevesi voi olla mineraalilannosta tai luomupohjaista. Koska biohiili on itsessään luomutuote, sen voi mainiosti aktivoida luomulannoitteen avulla. Vaikka biohiilestä luodaan eräänlainen lannoitepuskuri, varasto, lannoiteveden tekemisessä kannattaa kuitenkin noudattaa lannoitevalmistajan ohjeita.

Eri seulakoolla saadaan valmistettua tuotteita eri käyttökohteisiin sopivaksi.


Käytä mikrobeja ja anna aikaa
Biohiilen voi aktivoida myös bokashinesteellä tai erillisillä mikrobiliuoksilla. Nesteen imeytyminen vie aikaa, jossa hienompi aines imee enemmän, mutta hitaammin nestettä itseensä. Käytä aktivointiin aikaa vähintään 1-3 vuorokautta. Biohiilen aktivoimiselle ei ole mitään takarajaa, joten aktivointi voi kestää viikkojakin. Vaikka biohiili tasoittaa kasvualustan kosteusvaihteluita ja vähentää sen liikavettymisen vaaraa, on kuitenkin huomattava ruukkujen ja herkkäjuuristin kasvien kohdalla, että biohiili vähentää normaalia kastelutarvetta.


Hieman karkeampi biohiili käy moniin kotipuutarhan käyttökohteisiin. 


Sijoitus tulevaisuuteen
Maahan tai kasvualustaan lisätyn biohiilen vaikutusta ei havaita heti. Biohiiltä voidaankin luonnehtia pitkän aikavälin sijoituksena maan hyvinvointiin. Nopeiten sen hyöty tulee ilmi kosteuden tasapainottajana. Hiilen lisäyksestä kannattaakin ottaa tapa, jolla maahan lisätyn hiilen määrä hiljalleen nousee ja näin vuosi vuodelta parantaa maan viljavuutta. Biohiili auttaa ja vapauttaa siinä olevia ravinteita kasvien käyttöön parantuneen kationivaihtokyvyn myötä. Näin myös lannoittamisen tarve vähenee.


Artikkeli on tehty yhteistyössä Siemenkauppa.com, Carbons Finland Oy ja Carbofex Oy kanssa.

Siemenkauppa.com biohiili valikoima:
3l Carbons huokoinen hienojauheinen biohiili
10l Carbofex biohiili

7 kommenttia:

 1. Kiinnostava ja perusteellinen postaus. Sain paljon uutta tietoa. Viime kesänä kokeilin kesäkukkamultaa, johon oli lisätty biohiiltä ja sen edut kyllä huomasi paahteisen paikan istutuksessa. Kasteluväli oli selvästi pidempi kuin tavalliseen multaan istutetuilla kasveilla. Aion ehdottomasti lisätä biohiilen käyttöä. Kiinnostaisi kokeilla sitä ainakin kompostissa ja sieltähän se sitten leviää aikanaan kukkapenkkeihin ja kasvimaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin yhdellä valmistajalla hiili on grillihiilitehtaan tuotetta Virosta, joten ero biohiileen voi olla todella iso.
   Kiva kuulla, että toimi ja oli selvä hyöty.

   Poista
 2. Biohiiltä viime kesänä 'metsästin' tänä vuonna sitä tilasin Hyötykasviyhdistykseltä. Olen varsin vakuuttunut sen tehokkuudesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut grillihiiltä parina kesänä. Viime kesänä oli mykorritsoja ja ei mitään nuokkumista kuumassa kasvihuoneessa. Mielenkiinnolla odotan mitä biohiili ja mykorritsat tekee. 😄

   Poista
 3. Kiitos tietopaketista. Olen myös kovin vakuuttunut tästä, mutta itse aine puuttuu vielä. Olin pikku luennollakin aiheesta ja siellä oli puhetta Tukholman Viherrakentamisesta. He käyttävät biohiiltä sepeliin sekoitettuna kompostin kanssa. Muistaakseni sekoitussuhde oli tuolloin 80% sepeliä, 10% kompostia ja 10% biohiiltä. Sepeliä oli kuitenkin todella paljon ja karkeus taisi olla 8-16mm. Hyvin kasvavat aremmatkin puut ja pensaat kuivemmassakin paikassa. Mielenkiintoinen knoppitieto oli se, että biohiilikompostin avulla saatiin 360% kasvunlisäys.

  Itse haluan testata erityisesti kasvien kuivuudensiedon parantumista kalliopuutarhan istutusten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinkin jossain kuvia Ruotsin kadunvarsiprojekteista. Mielenkiintoista ja selkeästi hiili alkaa rantautua ammattipuolelta kotipuutarhoihin.
   Itseäni biohiili kiinnostaa juuri kasvua parantavien ominaisuuksien takia ja se, että sillä voisi korvata ulkomailta tuotavaa perliittiä ja vermikuliittia.

   Poista
 4. Biohiilen aktivoinnin sijaan on alettu enemmälti käyttämään lataus-sanaa. Tämä kuvaa enemmän tapahtumaa, jossa biohiileen ladataan kosteutta, ravinteita ja mikrobeja.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...