torstai 14. maaliskuuta 2019

Puhtia taimiin ja kasveihin sienijuurella

Blogiyhteityössä: Siemenkauppa.com


Mykorritsa eli sienijuuri. Symbioosi lienee monelle sanana tuttu koulun biologian tunnilta. Kyllä, kyseessä on sama asia. Sienen ja kasvin yhteiselosta, jossa kumpikin osapuoli hyötyy toisesta. Sienijuuria on käytetty pitkään kaupallisessa puutarhatoiminnassa apuna, mutta sienijuurten käyttö on vasta hiljattain alkanut yleistymään kotipuutarhoissakin. Sienijuurien ymppäyksen voi tehdä kaikille puutarhan kasvateille joilla on juuristo.

Mitä hyötyä sienijuurista sitten on? Itse asiassa paljonkin. Sienijuuret antavat kasville ravinteita ja kosteutta sekä suojaavat niitä taudinaiheuttajilta. Samalla kasvit voivat paremmin, joka samalla suojaa niitä myös tuholaisilta. Hyvinvoiva juuristo edesauttaa kasvin kasvua ja sadontuottoa.

Sienien laajaverkosto kuljettaa kasville mm. fosforia ja vettä, jolloin kasvi kestää paremmin kuivuutta ja tuottaa suuremman ja laadukkaamman sadon. Suurin hyöty sienijuurista saadaan luomuviljelyssä ja avomaalla, jossa vettä on tarjolla vaihtelevasti ja lannoitteiden käyttö on vähäisempää.
Sienijuuria on yleisesti olemassa kaikkialla maassa, mutta niiden määrä ja lajikirjo on usein melko pieni. Määrä on vielä vähäisempi uudessa mullassa, turpeessa tai maassa jota on muokattu voimakkaasti.

Markkinoilla on muutamia mykorritsoja sisältäviä multia, mutta niiden sisältämä sienimäärä on pieni ja rajoittuu yleensä yhteen-kahteen eri sienijuurisukuun. Näiden tuotteiden sienijuurten elinvoimaisuutta voidaan myös kyseenalaistaa, koska sienijuurta sisältävä jauhetta on sekoitettu mullan valmistusvaiheessa pieni määrä, jonka jälkeen säkit yleensä varastoidaan pitkäksi aikaa varastokentälle, joka ei ole eduksi sienijuurille.Jotta sienijuurista saadaan hyötyä koko kauden, aloitetaan niiden käyttö jo taimivaiheessa. Kylvömultaan voi sekoittaa sienijuurivalmistetta, joka auttaa itämisessä ja taimettumisessa. Koulinnan ja ruukutuksien yhteydessä kannattaa jo ehdottomasti käyttää sienijuuria edistämään taimien kehitystä.

Sienijuuria lisätään multaan tai suoraan juurille jauheena, jotta niiden teho saadaan maksimoitua. Sienijuuret ovat lähes näkymätöntä pölyä, joten oikeastaan näet tuotteissa vain eri kantoaineet, jonka seassa kaikki sienijuuret ovat.

Sienijuurten levittämisessä tärkeintä on laittaa tarpeeksi ainetta ja mahdollisimman lähelle juuristoa. Paras tapa on ripotella mykotuotteet suoraan istutuskuoppaan, jolloin sienijuuret ovat heti kontaktissa kasvin juuriston kanssa. Sienijuurten kanssa on varottava voimakasta lannoitusta koska se tappaa herkät sienijuuret.


Symbio Mycoforce on sisällöltään monipuolinen mykovalmiste. Se sisältää 8 erillaista endomykorritsaa ja 7 ektomykorritsaa. Näiden lisäksi se sisältää 8 eri hyötymikrobia jotka vilkastuttavat ja monipuolistavat kasvualustan mikrobitoimintaa. Lajikerikas sienijuurivalmiste antaa hyvän valikoiman sieniäjuuria viljelyskasveille.Endomykorritsa on sisäsienijuuri, joka tarkoittaa sienirihmastoa joka läpäisee soluseinämän ja muodostaa rakenteita kasvu soluseinän ja solukalvon väliin. Endomykorritsat muodostavat symbioosin ruohovartisten kasvien kanssa.

Ektomykorritsa on pintasienijuuri ja se muodostaa sienirihmaston juuren ulkopinnalle. Ektomykorritsat muodostavat symbioosin lähinnä puuvartisten kasvien kanssa.

Mykorritsat sopivat lähes kaikille kasveille. Koska kaikki kasvit eivät muodosta kaikkien sienijuurten kanssa symbioosia, sisältävät sienijuurivalmisteet tästä johtuen laajan kirjon eri sienijuuria.
Juureksien ja kaalien ei kuitenkin tiedetä suoraan hyötyvän sienijuurista, eikä suoranaista sybioosia synny. Tuotteen hyötymikrobeilla voi kuitenkin olla kasvua lisäävä vaikutus näillekkin.Symbio Mycoforcen sisältämät sienijuuret:

Endomykorritsat:
Ektomykorritsat:
Glomus clarum
Rhizopogon amylpogon
Glomus intraradices
Rhizopogo fulvigleba
Glomus mosseae
Rhizopogo rubescens
Glomus deserticola
Rhizopogo villosulus
Glomus monosporus
Lacarria laccata
Glomus brasilianum
Pisolithus tinctorius
Glomus aggregatum
Scleroderma cepa
Gigaspora margarita

Symbio MycoForce esite


*Valmistajalta saadun tiedon mukaan tuotteen käyttäminen kaalikasveille (Brassica) ei ole haitaksi ja mukana olevat hyötymikrobeilla voivat olla jopa kasvua lisäävä vaikutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...