tiistai 16. huhtikuuta 2019

Biohiili ja sen lataus

Biohiili imee ja luovuttaa
Biohiili yleistyy kasvualustoissa nyt kovaa vauhtia ja sitä on alettu myös myydä sellaisenaan. Biohiiltä ei kannata rynnätä lisäämään kasvualustoihin suinpäin, koska biohiili imee itseensä kosteutta ja ravinteita. Ravinneköyhässä maassa tästä ei toki ole haittaa, mutta jo keskivertomaassa tästä voi nopeasti tulla kasvua rajoittava tekijä.

Jos biohiiltä lisätään esim. 5% pintamaahan, syö biohiili ravinteita maasta kuluvan ja vielä seuraavankin satokauden aikana. Biohiili aiheuttaakin lataamattomana hallaa siis kahdelle satokaudelle. Vasta kolmantena kautena sen hyödyt alkavat pääsevät esille. Biohiili on siis ravinneimuri. Näin toimien se myös estää ravinteita huuhtoutumasta kasvualustasta pois.


Lataa biohiili
Jotta biohiilen hyödyt saadaan mahdollisimman nopeasti käyttöön, se pitää aktivoida. Aktivointia voidaan kutsua myös lataamiseksi tai rikastamiseksi, mutta yhtä kaikki, biohiili pitää "täyttää" ennen sen lisäämistä kasvualustaan. Ennen kuin markkinoilla on valmiiksi ladattuja biohiiliä, tämä työ pitää tehdä itse. Vähintä mitä biohiilelle pitää tehdä, on ladata se vaikkapa pelkällä vedellä.


Käytä aikaa lataukseen
Koska biohiili omaa korkean solukkomäärän ja pienen solukoon takia se käyttäytyy hyvin vettähylkivän kaltaisesti. Sen kastelussa kannattaakin käyttää paljon vettä. Oman kokemuksen myötä suosittelen käyttämään suunnilleen hiilen määrän verran nestettä. Tällöin biohiilet varmasti vettyvät, eikä vapaana oleva vesi lopu kesken. Runsaammalla vesimäärällä myös sekoittaminen on helpompaa. Jos biohiili on muodoltaan hienojakoista pulveria, varo lisäämästä liikaa nestettä.


Biohiilen lataus on helppoa runsaalla neste määrällä ämpärissä, jossa on tilaa sekoitukselle. 


Lataa vaikka pelkällä vedellä
Biohiili imee vettä itseensä hitaasti ja tästä syystä vedenimeytymiselle kannattaa antaa aikaa vähintään 1-2 vuorokautta. Tämän jälkeen hiiltä voi käyttää kastelukiteiden tavoin, jolloin se tasaa kosteusvaihteluita luovuttaen ja imien kosteutta, riippuen ympäristön kosteudesta. Helpoiten kastelu käy ämpärissä jossa on vettä vähintään sama määrä kuin hiiliä.

 • 5 litraa biohiiltä
 • 3-5 litraa puhdasta vettä
 • Sekoita, anna vettyä 1-3 viikkoa
 • Lisää kasvualustaan, käytä imeytymätön neste kasteluun

Lataa ravinteilla
Rajatuntilan kasvualustoissa ravinnemäärät ovat usein pieniä. Riippuen lannoittamisesta,  kauden aikana ravinnetasot saattavat heitellä merkittävästi. Tästä syystä biohiili kannattaakin ladata ravinteilla. Käytä ravinteiksi vesiliukoisia lannoitteita. Luomua tai mineraalipohjaisia. Sekoita lannoitevesi hyvin ennen sen lisäystä biohiilien kanssa.

 • 5 litraa biohiiltä
 • 3-5 litraa lannoitevettä, valmistajan ohjeiden mukaan 
 • Sekoita, anna vettyä 1-3 viikkoa
 • Lisää kasvualustaan, käytä imeytymätön neste kasteluun

Ota latauksesta tarvittava määrä biohiiltä ilman nestettä ja jätä loput lataukseen.


Mikrobien ja sienijuurten koti
Biohiili on huokoisuutensa ja kennomaisen rakenteensa ansiosta oivallinen asuinsija mikrobeille ja mykorritsoille eli sienijuurille. Mikrobit rikastuttavat maaperää ja tehostavat kasvua sekä edistävät kasvin terveyttä.  Tästä syystä mikrobeja ja sienijuuria kannattaa suosia.

Jos mikrobien ja sienijuurten latauksessa käyttää kaupallisia valmisteita, noudata pakkauksen ohjeita. Mikrobikannat lähtevät usein alenemaan, jos seos on hapeton. Tästä syystä mikrobiliuoksia ei kannata seisottaa liian pitkään ilman ilmausta. Sienijuuret kannattaa taas lisätä hiileen juuri ennen kuin se sekoitetaan kasvualustaan ja tällöinkin mielellään suoraan kasvin juurelle levitettynä.

 • 5 litraa biohiiltä
 • 2-4 litraa puhasta vettä
 • 1-2dl kanankakkaa/madonlantaa/kosteaa valmista kompostia
 • 0,5-1litraa bokashinestettä/mikrobiliuosta valmistajan ohjeen mukaan
 • Sekoita, anna vettyä 1-2 vuorokautta (hapeta tarvittaessa ilmapumpulla)
 • Lisää kasvualustaan sienijuurten kera, käytä imeytymätön neste kasteluun


Lataus käy vaikka luontaisillaa lannoitteilla. Kuvassa kanankakkaa, madonlantaa ja merilevärouhetta.Lataa helposti kompostilla
Jos biohiilen lataus nesteellä tuntuu liian haastavalta, lataa biohiili kompostilla. Koska biohiili imee kosteutta itseensä, käytä mielellään kosteaa kompostia. Kosteassa kompostissa on myös paljon hyödyllistä elämää.

 • 5 litraa biohiiltä
 • 5-15 litraa kosteaa valmista kompostia
 • Sekoita, anna seistä 1-3 viikkoa
 • Lisää seosta kasvualustaan


Lataa hitaasti, hajuitta
Biohiilen saa ladattua myös ilman työtä. Lisäämällä biohiilen kompostiin tai bokashiastian pohjalle, lataantuu biohiili täysin ilman vaivaa. Kompostissa biohiili toimii kasvualustana lahotusta tehostaville mikrobeille ja samalla se parantaa kompostiprosessia imien kosteutta. Bokashiämpärin pohjalle lisätty biohiili imee itseensä hyödyllisiä ravinteita, mikrobeja sekä kosteutta. Lisäksi biohiili poistaa epämielyttäviä hajuja kompostista ja bokashista.

Improvisoi oma lataus
Ei siis ole olemassa mitään yhtä ja oikeaa tapaa tai erillistä ohjetta siitä mikä olisi oikea tapa ladata biohiili. Tästä syystä biohiilien latauksessakin voi ja kannattaa improvisoida. Jokaisella on varmasti omat tutut jutut ja suosikit joiden kanssa haluaa toimia. Kokeile myös elintarviketason melassin tai aidon intiaanisokerin lisäämistä. Nämä saavat mikrobit vilkkaiksi.


Kierrätä hiiltä, se kestää
Koska hiilen lisääminen suoraan maaperään on suhteellisen arvokasta puuhaa, kannattaakin hiilen lisääminen aloittaa rajatuntilan kasvualustoista. Kun nämä kasvualustat tyhjennetään ruukuista ja lavoista kauden päätteksi peltoon tai kukkapenkkeihin, siirtyy biohiili näiden mukana eteenpäin. Biohiili ei lahoa tai maadu, joten se säilyy rikasteena ja maanparanteena vielä vuosia.


Erikarkeuksinen biohiili imee eri tavalla vettä. Rakeisempi kelluu herkästi, jauhe juoksettuu.
Artikkeli on tehty yhteistyössä Siemenkauppa.comCarbons Finland Oy ja Carbofex Oy kanssa.

4 kommenttia:

 1. Jokin pintajännitystä vähentävä lisä nopeuttaneen latausta/vettymistä. Sopisikohan mäntysaippua tai tippa fairya?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fairy on ainakin tensidiensä puolesta hyvä. Suomen Biokiertotuotteen mikrobeja sisältävä Kasvutehoste pudottaa myös pintajännitystä.

   Poista
 2. No nyt on mielenkiintoista tietoa - kiitos näistä! Etsin itse tietoa hiilineutraalista betonista (olen törmännyt termiin useasti ja aloin selvittelemään lisää) ja löysin tieni blogiisi. Unelmissa on joskus saada myös oma puutarha, pitää muistaa silloin nämä tiedot. Mukavaa kesänjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiilineutraalista betonista tietää sen kanssa työskennellyt Sampo Tukiainen Carbofexiltä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...