torstai 24. lokakuuta 2019

Syyssipulit maahan

Blogiyhteistyössä:  Nelson Garden

Pohjoisessa reipas lumikerros peittää jo maata, mutta eteläisessä Suomessa syksy jatkuu edelleen lempänä ja lämpimänä. Nyt on hyvä hetki istuttaa syyssipuleita odottamaan tulevaa kevättä. Syyssipuleita voi istuttaa maahan aina marraskuun loppuun tai maan jäätymiseen saakka.Vaikka pihalla on aina keväisin kukkinut narsisseja, tulppaaneita ja krookuksia, sipulikukat eivät ole olleet minun juttuni. Siihen on ehkä liittynyt eräänlainen hankaluuden tunne, uuden oppimisen kynnys. Nyt tilaisuus osui sopivasti kohdalle ja päätin lähteä tutustumaan syyssipuleihin.

Seikkaperäiset ohjeet auttavat kasvupaikan valinnassa, istutuksessa ja hoidossa

Huoleni vaikeudesta oli turha, koska syyssipulien istutuksessa ei ole oikeastaan mitään erikoista. Nelson Gardenin sipulipusseista löytää erittäin hyvin tietoa istutuksesta, kasvupaikasta ja hoidosta. Istutusohjeet ovat hyvin selkeät ja lisäksi istutuksen voi tehdä monesti penkin sijaan myös ruukkuun.

Myyntipakkauksen päältä selviää jo oleellisemmat tiedot


Kasvupaikkaan pitää hieman kiinnittää huomiota ja sen on hyvä olla puolivarjoinen, ilmava ja lämmin. Myöhemmin kasvavista perenneista ei ole monestikaan haittaa.

Ennen sipulien kaivamista maahan, itse istutusta kannattaa hahmotella. Huomioi välit, kasvin korkeudet ja kukinta-aika

Kuin sattuman kautta sipuleille löytyi hyvä paikka talon takaa. Maa oli juuri päivää aikaisemmin myllätty ylösalaisin, kun teleyhtiö toi taloomme valokuidun. Kukkapenkki ei ehkä edusta parhainta mahdollista, mutta se on lämmin ja puolivarjoisa ja sipulikukat ovat menestyneet siinä hyvin.

Osa sipuleista ovat arkoja mätänemiselle. Hiekka auttaa pitämään sipulin kuivempana

Sipulit istutetaan suositeltuun syvyyteen. Sipuli ympäröidään tarvittaessa hiekalla. Osa sipuleista kastellaan istutuksen jälkeen, osaa ei. Lopuksi sipulien päälle haravoidaan lehtiä sateen ja lämmön suojaksi. Huomioi, että ryppäät ovat näyttävemmän näköisiä, kuin yksittäiset ja harvaan istutetut istutukset. Yhdistele värejä. Istutuksia suunniteltaessa huomioi kukinnon korkeus ja kukinta-aika.


Sipulipussin pahvilehdykät sisältävät tietoa ja ne kannattaa säilyttää


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...