torstai 31. lokakuuta 2019

Viljele vuoden ympäri, med Sara Bäckmo

Blogiyhteistyössä: Siemenkauppa.com, Nelson Garden

Nelson Garden lanseerasi kaudella 2019 uuden siemensarjan:
Viljele vuoden ympäri - Så året runt med Sara Bäckmo
Sarjalla on useampi kantava teema, mutta lyhyesti sanottuna se tarjoaa jotain jokaiselle neljälle vuodenajalle. Kirjoitushetkellä sarjasta löytyy 57 eri kasvilajiketta keittiöpuutarhaan.

Satoa kerätään perinteisesti kesästä aina syksyyn...
(Kuva: Nelson Garden)
.... mutta osan sadosta voi kerätä vielä talvellakin.
(Kuva: Nelson Garden)

Sara Bäckmo on ruotsalainen puutarha-alan moniosaaja ja kirjoittaa pohjoismaiden suosituinta puutarhablogia - Sara Bäckmo - My kitchen garden. Sara on intohimoinen keittiöpuutarhuri ja tämä näkyy blogissa ja mm. Saran Instagram tilillä, Sara's Kitchen Garden. Sara valitsi Nelson Gardenin Anna Lindeqvistin kanssa valikoiman lajikkeita ja kasveja, jotka menestyisivät hyvin ankarissa pohjoismaisissa oloissa. Sarjaan kannattaa siis luoda tarkempikin silmäys ihan jo tästäkin syystä.


Viljele vuoden ympäri. Siemenpussin takaa löytyy kylvöohjeet neljälle vuodenajalle.

Sara Bäckmon siemensarja ei ole ainoastaan kasa lajikkeita, jotka menestyisivät suomalaisessa juhannussäässä, vaan sarja antaa ohjeet myös pidempään viljelykauteen. Nimensä mukaisesti, Viljele vuoden ympäri tai ruotsalaisittain, kylvä vuoden ympäri. Siemenpussien takaa löyty nimittäin kylvöohjeet neljälle eri vuoden ajalle. Vaikka talvikylvö on suhteellisen epätodennäköinen vaihtoehto suomalaisviljelijälle, tarjoaa ohjeet kuitenkin hyviä vinkkejä kolmelle eri vuodenajalle.


Kylvä ja kerää satoa pitkin kautta. Kun kylvää taajaan, satoa voi kerätä sen eri kehitysvaiheissa (Kuva: Nelson Garden)


Sarja tarjoaa siis kestäviä, sitkeitä ja valikoituja lajikkeita pohjoisiin oloihin. Se tarjoaa kylvöohjeita neljälle vuodenajalle. Sarjan kolmas teema on enemmän. Saran suositus on kylvää enemmän, koska se on enemmän. Tästä syystä osan sadosta voi kerätä jo aikaisemmassa kehitysvaiheessa, lopun jäädessä vielä kasvamaan. Samalla voi tehdä uusia kylvöjä. Kylvämällä runsaasti, osa sadosta saa jäädä maahan vielä lumen laskeuduttua alas maahan. Näin puutarhasta riittää syötävää pitkään.


Syyskylvöjä voi monesti venyttää tehtäväksi talvella. Tässäpä näpppärä juttu niille kenet talvi yllätti ja syyskylvöt jäivät tekemättä. (Kuvat: Nelson garden) 


Osan sadosta voi jättää talven arvmoille ja kerätä vasta sydäntalvella. (Kuva: Din odlarvän / Markus Danielsson )


Toki smoolantilainen talvi on Suomen mittapuussa luxusta, mutta moni kasvi kestää hyvin kylmää. Tästä syystä esim. purjon, palsternakkan, mukulasellerin ja vuonankaalin voi jättää kylmän armoille pitkäksikin aikaa. Kylvä kesällä, kerää talvella. Purjoa voi Saran vinkin perusteella kylvää pitkin kesää ja talvettaa purjot viileässä, kaikkapa kasvihuoneessa.
Koska enenemmän on enemmän, sarjan pusseissa on myös enemmän siemeniä kylvettäväksi.

Viljele vuoden ympäri sarjan siemenpusseissa on normaalia enemmän siemeniä.

Vaikka kylväminen vuoden ympäri kuulostaa ajatuksena hienolta, vaatii se todellisuudessa jopa normaalia enemmän ennakointia ja suunnitelmallisuutta. Se ei ole helppoa, vaikka se saattaa jopa alkuun kuulostaa siltä. Kaikkea ei voi kylvää vuoden ympäri ja tästä syystä esim. elokuu on jo liian myöhäistä purjon kylvölle. Tosin talvikylvökin voi olla myös normaalia esikylvöä sisällä.

Vaikka Saralla on erittäin hyviä kokemuksia vuoden ympäri viljelystä, on Saran kotipaikka smoolannissa talviltaan hyvin lämmin ja vähäluminen. Saran tila sijaitsee Bökebacken kylässä, joka on lähes 500km Helsingin tasoa etelämpänä. Smoolanti ei kuitenkaan pysy talvea lumettomana ja leutojen talvien yleistyessä täällä, viljelyn laajentaminen alkaakin kuulostaa mielenkiintoiselta mahdollisuudelta. Talvikylvö on myös mahdollisuus unohtuneille syyskylvöille.Mielenkiintoinen setti kokeiltavaksi Siemenkauppa.comilta.
Malachai f1 komatsuna, Northern Lights purjo, Red Russian lehtikaali, kaurajuuri,
 Kichi kailaankaali, CN 7006 f1 parsakaali ja salaattikleitonia (talviportulakka)

Valitsin Siemenkauppa.comin valikoimista muutamia mielenkiintoisia lajikkeita. Vaikka Saran siemensarjan valikoima rajoittuu vain keittiökasvisten puolelle, sisältää se vanhojen tuttujen kasvien ja lajikkeiden lisäksi myös eksoottisemmaksi luokiteltavia uutuuksia.

Oma mielenkiinto kohdistui pitkälti juuri uusiin tai entuudestaan tuntemattomiin. Näiden joukosta vihannessinappikaali, joka tunnetaan myös komatsuna nimellä ja Red russian lehtikaali. Nämä sopivat myös vesiviljelyyn, joten niitä voi todella viljellä myös talvella, joskin sisällä.


Komatsunasta on liikkeellä montaa eri lajiketta. Katsotaan onko tämä kuinka lähellä aitoa Japnilaista.
Lehtikaalista löytyi taas uusi variaatio. Suosikki lehtikaalini punainen Scarlet löytyy myös Saran sarjasta. 


Mielenkiintoinen parsakaali, josta toivon saavani suuren sadon antamalla sen haarautua.
Kailaankaali on nopeakasvuinen uusi tuttavuus, joka muistuttaa jossain määrin parsakaalia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...