maanantai 3. helmikuuta 2020

Lämpömatto on hyvä juttu, vai onko sittenkään?

Blogiyhteistyössä: Nelson Garden

Lämpöä on käytetty idätyksissä kautta aikain. Lämpöpumppujen yleistyttyä, lämpöä ei yllättäen olekaan tarjolla ikkunalaudalla, jonka alla on aikasemmin ollut lämmin patteri. Tästä ja monesta muustakin syystä erillisten lämpömattojen käyttö on yleistynyt.

Lämpömatto toimitetaan rullalla, mutta matto oikenee lämmettyään.

Mutta mitä lämpömatto tekee? Se yksinkertaisesti lämpeää ja lämmittää sen päälle laitettuja ruukkuja ja multaa. Lämpö taas auttaa ja nopeuttaa monia siemeniä itämään. Lämpö edistää myös juurtumista.
Tuloksena on nopeammin itänyt siemen ja taimi jolla on hyvä ja vankka juuristo. Juuristo on juuri se asia josta taimi ponnistaa eteenpäin ja antaa hyvät edellytykset elinvoimaiselle kasville.

Lämpömaton käyttö on helppoa.

Nelson Gardenin lämpömatto on näppärän kokoinen lämpömatto. Se toimitetaan kivankokoisessa laatikossa. Maton koko on 22x55cm ja  matto on rullattu laatikon sisään. Matto oikenee, kunhan se ensin lämpeää. Matto suositellaan laitettavaksi puupinnalle tai solumuovin päälle. Eristävä pinta estää näin lämmön leviämisen väärään suuntaan ja kohdentaa lämmön juuri maton päälipinnalle.

Vaikka matto on kestävää muovia, sitä ei tule sijoittaa terävien pintojen päälle, eikä sitä tule käytön jälkeen rullata kasaan. Nämä molemmat asiat rasittavat maton materiaaleja, joka voi myöhemmin johtaa maton toimimattomuuteen, tai jopa vaaratilanteeseen. On kuitekin muistettava, että matto on kaikessa yksinkertaisuudessaan sähkölaite ja sitä siihen on suhtauduttava kaikesta suojauksesta huolimatta sähkölaitteena. Oikein käytettynä ja huolettuna, matto on erittäin pitkäikäinen.

Lämpömatolla itämässä olevat siemenet on hyvä suojata liialta kosteuden haihtumiselta.

Lämpömatto lämpenee nopeasti, mutta tähän vaikuttaa alusta, ympäristönlämpötila ja myös se kuinka paljon tavaraa on maton päällä, jota matto joutuu lämmittämään. Myyntipakkauksessa kerrotaan maton lämmittävän mullan noin 28-asteiseksi, mutta asia ei ole näin yksinkertainen ja asiaan vaikuttaa juurikin aiemmin mainitut asiat. Myös se, että lämpö pääsee haihtumaan huoneilmaan mullasta, vaikuttaa merkittävästi itse mullan lämpötilaan.

Sain testiini kaksi lämpömattoa, koska ensimmäinen matto ei toiminut odotetunlaisesti. Mittasin mullasta liian korkeita lämpötiloja. Toinen matto kävi selvästi viileämpänä, mutta senkin lämpötilat kävivät hieman liian korkealla. Kahden vuorokauden aikana tehty mittausjakso kertoi lämmön käyneen lähes 38°C:ssa, kun alimmillaankin se oli jäänyt karvan verran päälle 36°C. Testissä matto oli puupöydällä, jonka päällä oli muovimatto. Lämpötila mitattiin kostutetun vermikuliitin sisään asennetusta lämpötiladataloggerista. Vermikuliittilaatikko peitti noin puolet maton pinta-alasta.

Mitä haittaa sitten liian lämpimästä lämpömatosta on? Liika lämpö estää monia siemeniä itämästä, vaikka lämpö olisikin eduksi siementen itämiselle. Sopiva raja kulkee 28-29°C:ssa, jonka jälkeen itäminen alkaa heikkenemään ja estymään. Liika kuumuus ei myöskään enää edistä juurtumista ja juurten kasvua syvemmälle, kuumempaan. Myös itse kasvit ovat näin ollen kuumemmassa ja ovat huonovointisia. Liialla lämmöllä on siis enemmän haittavaikutuksia kuin etuja.

Lämpömatto käy idättämiseen, mutta myös pistokkaille ja juurien tukevoittamiseen. (Kuva: Nelson Garden)

Mitä mietteitä itse matosta? Mielestäni lämpömatto on edelleenkin hyvä asia. En ole testannut muita lämpömattoja, joten en osaa suoraan verrata Nelson Gardenin lämpömattoa toisiin. Olen kuitenkin tutustunut eri sulatuskaapeleihin, joissa on sama tekniikka käytössä. Valmistustekniikasta johtuen, uskon markkinoilla olevien mattojen olevan hyvin samanlaisia. Pohjimmiltaan matot lienevät vain toistensa kopioita ja toimivat hyvin samalla tavalla kuin aikanaan vesisängynlämmittimet. Tästä syystä en näe syytä vältellä mattoa.

Lämpö nopeuttaa chilien itämistä huomattavasti. Kuvassa Nelson Gardenin chilikapseleita.

Tärkeintä on tietää kuinka lämmin multa todellisuudessa on ja lisätä eristettä väliin, jos multa on liian kuumaa. Mullan lämpötilan mittaukseen käy halpa digimittari, jossa on pienemmän ja suurimman arvon muisti. Markkinoilta löytyy myös lämpömattojen termostaatteja, joka kytkee lämpömattoa päälle ja pois aina tarpeen mukaan. Termostaatilla saavutetaan erittäin tarkkaan haluttu lämpötila ja samalla säästyy huomattava määrä sähköä, kun matto ei koko ajan kuluta nimellistehoa.

+ Näppärä koko
+ Pieni myyntipakkaus
+ Helppo pitää puhtaana
- Kuumenee helposti liikaa
- Kuluttaa 20W sähköä taukoamatta
- Vaatii lämpötilan seurantaa mittarilla tai termostaatilla

Matot testiin toimitti PerPR.

3 kommenttia:

 1. Juuri tuo matto on minullakin, ollut jotain kymmenisen vuotta. Kun nyt kerran sellainen on tullut ostettua, sitä myös käytän. Minulle on tainnut nyt sitten sattua se lämpimämpi versio, vai pitäisikö sanoa kuuma. Lämpötila kohoaa mittari maton päällä pidettäessä melkein neljäänkymmeneen asteeseen, joten joudun pitämään muutamia tyhjiä taimilaatikoita maton päällä alassuin käännettynä taimien alla. Kylvöksiä ei ole kai tarkoitus paistaa. Niin ja suurempi se saisi olla, tietenkin. Toivottavasti muutkin jotka sen ovat hankkineet, mittaisivat todellisen lämpötilan heti kun se on pistorasian kytketty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko mitannut myös mullan lämpötilaa? Sehän on ratkaisevampi kuin itse maton lämpötila.

   Itselläni meni maton lämpötila eristävällä alustalla 58 asteeseen ja päällä olleen vermikuliitin lämpö nousi 46 asteeseen. Lämpövastukseen jäi siis 12 astetta. Ajattelin vaan, kipoista ja idätyksistä riippuen, että jos maton pinta on 39 astetta, niin tuolloinhan mullan lämpötila voi olla juuri sopivat 27 astetta. :)

   Suomestakin löytää isompia lämpömattoja, mutta hinta ja sähköteho nousee samalla.

   Poista
  2. Jos lämpömatto sinällään polttaa kättä, se on mielestäni liian kuuma. Nyt minulla on 5 cm korkuinen taimiastia alassuin lämpömaton päällä, ja sen päällä muoviset kylvöastiat joiden mullan lämpötila on pinnasta mitattuna 27 astetta, noin neljän sentin multakerros kylvöksillä. Ehkä se on hyvä paprikoilla, mutta kukkasilla ei.
   Tarkkana saa olla etteivät kylvökset kärähdä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...